Videók

IndaFotó képek

Most...

Honnan olvasnak

Látogatóim

free counters

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2009.12.19. 19:56 tibor.hajdu

Megsütöttük - Pizzatészta / Pizza a'la Hajdu /

Pizzatészta
Alaprecept 4 személyre (2x24cm pizza)

Hozzávalók:
1dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2dkg élesztő, 40dkg finomliszt, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál olaj, liszt a formázáshoz, olaj a kenéshez
A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnakaz élesztőgombák), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10perc).

A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel  a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska nagyságú masszát kapjunk (azaz kovászt készítünk). A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, éstiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc). Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válika tál falától.Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuka kétszeresére kelni (30-40perc).

A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk (összeesik de nem baj), éstenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.

A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük, nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a szélén vastagabb legyen. Atésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal.

Gyakorlatilag ennyi lenne maga a tészta és most jöhet rá a feltét, ami nálam milánó alapra fektetett paprikász szalámi, hagyma, olívabogyó, vékonyra szelt házi paradicsom, gomba, kukorica és reszelt sajt volt.

A sütési idő a feltét mennyiségétől függően 20-30 perc

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tiborhajdu.blog.hu/api/trackback/id/tr801609673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibor.hajdu 2009.12.19. 22:45:33

Azt hiszem ebből a tésztából sütöttem már kenyeret is, a mennyiségeket dupláztam.
süti beállítások módosítása