Pizzatészta
Alaprecept 4 személyre (2x24cm pizza)
Hozzávalók:
1dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2dkg élesztő, 40dkg finomliszt, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál olaj, liszt a formázáshoz, olaj a kenéshez
A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnakaz élesztőgombák), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10perc).
A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska nagyságú masszát kapjunk (azaz kovászt készítünk). A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, éstiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc). Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válika tál falától.Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuka kétszeresére kelni (30-40perc).
A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk (összeesik de nem baj), éstenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük, nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a szélén vastagabb legyen. Atésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal.
Gyakorlatilag ennyi lenne maga a tészta és most jöhet rá a feltét, ami nálam milánó alapra fektetett paprikász szalámi, hagyma, olívabogyó, vékonyra szelt házi paradicsom, gomba, kukorica és reszelt sajt volt.
A sütési idő a feltét mennyiségétől függően 20-30 perc
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
tibor.hajdu 2009.12.19. 22:45:33