Videók

IndaFotó képek

Most...

Honnan olvasnak

Látogatóim

free counters

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2009.12.29. 11:13 tibor.hajdu

Megsütöttük - Fehér kenyér

Az ünnepek alatt arra az elhatározásra jutottam, hogy kipróbálok egy másik kenyér receptet is. Egész jól sikerült a kenyér, jó lett a tészta állaga és az íze is. Kicsit talán akenyér héjja lehetett volna ropogósabb. Egy apró hiba azért belecsúszott a kenyérbe. Nem lett kellő ideig kelesztve (mint máshol utánaolvasva megtudtam), ezért a sütés közben "kinyílt" a kenyér. S akkor lássuk a végeredményt

 Egészen jól sikerült 3 napig teljesen jól volt fogyasztható.

Végezetül pedig ne feledkezzünk meg a receptről sem.

Hozzávalók:

  • 1,20 kg finomliszt

  • 2 evőkanál olaj (vagy más ennek megfelelő mennyiségű zsiradék)

  • 2 evőkanál cukor

  • 3 teáskanál só

  • 1 csomag élesztő

  • 3,5-4 dl langyos víz

Elkészítés

Langyos-cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót beleöntjük a dagasztótálba, a liszt közepében mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Ha túl kemény a tészta, nem kell megijedni, akkor még lehet beletenni langyos vizet többet is, de egyszerre mindig csak keveset!!! Addig dagasztjuk, amíg a tészta leválik az edény faláról és a kezünkről is. Langyos helyen kelesztjük! Én meg szoktam a keletlen tésztát formázni, és abba az edénybe teszem kelni, amelyikben sütni fogom. Tetejét tetszés szerint meg lehet vágni. Készülhet belőle kerek vagy hagyományos alakú kenyér is. Kb.200 fokos sütőben kell sütni 45-50 percig (persze ez függ a sütőtől is). Ha megsült, tiszta vízzel megkenjük a forró kenyeret.
Ha kong az alja és szép barna, akkor sült meg (ez a klasszikus próba, de én azért a tűpróbát sem szoktam kihagyni, biztos, ami biztos). Napokig friss marad! Szépen lehet szeletelni!

Megjegyzés

A 3 éves fiam imádja az *igazi* kenyeret. Kellemes időtöltés az elkészítése, és az ő korosztályából már nem sokan látják, hogyan sütik otthon a kenyeret. :)

A receptet Minike küldte. Köszönjük!

 

Forrás: Mindmegette.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tiborhajdu.blog.hu/api/trackback/id/tr241630049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása